MEHINE PIKKPOISS

Wednesday, August 17, 2016



Pika poisi saamislugu algas kõik minu kokandusiidol Sannist, kes seda ükskord minu vennale pakkus. Ilmselgelt tagas sedasorti peekoniga kaunistatud liha ja juustumölakas sooja koha meie meespere südames. Ise ma seda ausaltöeldes ei söögi, sest minu jaoks on ta veidi liiga rammus, ent teistele saab sünnipäevadeks ikka ja jälle seda tehtud. Tegemisel olengi kombineerinud Sandra õpetussõnad ja netist loetu, sest endale kombekohaselt ei suuda ma ühtki retsepti jätta mugandamata. :)
Usun, et pikkpoiss on ideaalne piduroog isadepäevaks või mõneks muuks lihalembelise inimese sünnipäevaks.

Mida pika poisi valmistamiseks tarvis läheb?

  • 600 g hakkliha (400 g veisehakkliha + 200 g sea- või seguhakkliha, ent vajadusel võid kasutada ka ainult veisehakkliha, et saada mõnevõrra lahjem versioon)
  • 3 muna
  • 1 dl piima
  • 0,5 tl Tabasco kastet
  • 1 sl Worchesteri kastet
  • 1 dl riivsaia
  • 1 suur sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • värske basiilik
  • 1 pakk mozzarellat
  • 1 sinihallitusjuustu kolmnurk
    (NB! Võid juustusid asendada vastavalt enda maitseelistustele või minna üldse klassikalist teed pidi ning asendada juust keedumunaga)
  • 3 pakki peekonit
  • 3 sl ketšupit
  • 2 sl suhkrut (võid ka asendada meega)
  • ohtralt pipart&soola


Kuidas valmistada?

  1. Pane toatemperatuuril hakkliha kaussi
  2. Haki sibul ning küüslauk peenikeseks
  3. Haki punt basiilikut
  4. Lisa hakklihasegule hakitud sibul ja küüslauk, basiilik ning ohtralt pipart ja soola (mina kasutan ca 1,5 tl pipart ning 2 tl soola)
  5. Kalla piim eraldi väikesesse kaussi ning lisa piimasegule Worchesteri kaste ning Tobasco
  6. Lisa piimasegule 3 muna ning klopi kogu segu ühtlaseks
  7. Kalla piimasegu hakklihamassile
  8. Lisa hakklihale ka riivsai
  9. Sega hakklihasegu kergelt. Mida vähem segad, seda pehmem ja õhulisem jääb lõpptulemus, ent vaata, et kogu hakklihasegu ikka segatud saaks
  10. Kuna hakklihasegud on erineva rasvasisaldusega vaata nüüd, kas segu on voolitav ja hoiab kuju. Kui segu on liiga vedel, lisa natuke riivsaia kuniks hakklihasegu hoiab oma kuju ja ei voola laiali.
  11. Kalla hakklihasegu küpsetuspaberiga kaetud pannile ning vooli sellest paks vorstike
  12. Tekita "vorstikese" keskele käega kanal
  13. Kanalisse topi kuubikustatud juustud ning kata selliselt, et juust saab igalt poolt hakklihaseguga kaetud (vastasel juhul voolab sulanud juust pikast poisist välja)
  14. Võta pisike kauss ning sega seal omavahel ketšup ning suhkur
  15. Pintselda pikkpoiss üle suhkru-ketšupiseguga (nii tekib pikale poisile peale karamell, mis hoiab lihas mahlad sees ning aitab ka peekonil millegi külge kinnituda
  16. Kata hakklihavorstike peekoniga. Soovitan kinnitamiseks kasutada hambaorke, nii püsib peekon paremini pikkpoisi küljes
  17. Pista pikkpoiss 180-kraadisesse ahju ca 45 minutiks
  18. Pikkpoiss on valmis kui peekon on pealt pruunistunud ning juust sees täielikult sulanud


Minu ema armastab väga ka pikast poisist eralduvaid mahlasid, millest saab hea kastme kui kogud mahlad kausikesse. Eraldi pannil sulata või ja lisa jahu (ehk siis teed lihtsa roux kastme põhja), lisad sellele liha mahlad ning rõõsa koore ja voila!!
Serveerida ahjukartuli või värske salatiga.

Selline poiss see pikkpoiss meil siis. :)

0 comments:

Post a Comment

Mari virtuaalne kokaraamat Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino