KURGISALAT MARI MOODI

Wednesday, August 17, 2016



Ka siinkohal (nagu paljude teiste retseptide puhul) olen kasutanud oma ema fantastilist käsikirjas kokaraamatut inspiratsiooniks ning selle põhjal endale omasel viisil muutnud retsepti ja saanud pildiloleva salatiretsepti.
See on kasulik retsept selleks, et utiliseerida ülekasvanud kurgid (aitäh, Aire!), mis marineerimiseks veidi liiga suured on.
Ja vähemalt mulle meeldib see salat väga, sest on mõnusalt magushapu ja paneb süljenäärmed korralikult tööle!

Mida selleks vaja on?

  • 3 kg kurke (mina alustasin 3,3 kg kurkidega, ent usun, et pärast kurgiotste eemaldamist ning koorimist jäi enam-vähem niipalju alles)
  • 3 sibulat
  • 6 porgandit
  • 6-8 küüslauguküünt
  • 4 tilliõisikut
  • 20 g peterselli
  • 120 g soola
  • 15 sl suhkrut
  • 115 g äädikat
  • 150 g toiduõli


Kuidas valmistada?

  1. Koori kurgid, eemalda mõlemad otsad ning lõika kurk viiludeks (võid selleks kasutada ka köögikombaini, ent käsitsi saad paremini paksust reguleerida, mina tegin ca 4 mm viilud, liiga peenikesed viilud võivad ära laguneda, mis aga sobib ka kui tahad peenemakoelist salatit, sellisel juhul võid kurgi ka riivida)
  2. Puhasta ja riivi porgandid
  3. Viiluta sibulad (mina tegin poolikud rattad)
  4. Haki küüslauk, petersell ja till
  5. Pane kõik komponendid suurde kaussi ning lisa sool, suhkur, äädikas ning õli
  6. Sega hoolikalt ning jäta ööpäevaks marineerima
  7. Järgmisel päeval kurna vedelik ning aja marinaad suures potis keema
  8. Kui marinaad on keema tõusnud, lisa kurgisalat ning kuumuta kuni segu on vaevu keema tõusnud (vaata, et kurgid püdejaks ei muutu)
  9. Tõsta segu purkidesse ning kaaneta
  10. Jäta valmis purgid jahtuma ning jahtunud purgid toimeta keldrisse või külmkappi.


Meie saime salatit 8 pooleliitrist purki (kui mu mälu mind ei peta) ent muist salatist sai ka juba eelmine päev ära söödud, sest maitses kõikidele väga.
Seega võid selle salati ka ilma kuumutamata valmistada koheseks tarbimiseks.
Mis puudutab säilumist, siis me veel ei tea, kas püsib ilusti purgis, aga kuna segu on kuumutatud ja lisatud on õli ja äädikas, peaks kõikide eelduste kohaselt asi toimima. :)

Nüüd pole muud kui... palun lauda! :)

0 comments:

Post a Comment

Mari virtuaalne kokaraamat Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino