KUKESEENE RISOTO

Tuesday, August 16, 2016



Esimesed kukeseened tekitavad minus alati hirmsa isu kukeseentest risotot teha.
Ning kuna isa tõi Haanjast jälle ühe hunniku kohale ning emale idee meeldis, läks loosi.
Selleks, et ka kõige pedantsemad inimesed (Eku, jne :P ) saaksid retsepti kasutada, siis püüan koguste märkimisel võimalikult täpne olla.
Minu retsept toidab ära 4 suurema isuga inimest või 6 väiksema isuga inimest.
Mainin ka selle ära, et kui teed süüa vaid ühele inimesele ja väiksemal pannil, siis võid julgelt koguseid vähemalt poole võrra vähendada.

Mida läheb tarvis?

  • lõikelaud
  • nuga
  • pann (võimalikult suur)
  • 2 potti (üks suurem ja 1 väikesem)
  • pannilabidas
  • pliit
    (Nüüd said loogilised eeldused kirja, asume vast toiduainete juurde?!)
  • olemasolev kogus kukeseeni (sest neid ei saa vist iial liiga palju olla, mul oli suur supitaldrikutäis)
  • 1 suur sibul
  • 3 küüslauguküünt
  • 4 dl kuiva valget veini (OK, võib-olla 5, ma panin pool pudelit veini, mis oli seisma jäänud mingisugusest koosviibimisest)
  • 1 teelusikatäis safranit (kellel kodus seda hirmkallist maitseainet ei ole, saab lihtsa asenduse teha, mida õppisin ühest kokandussaatest: 1/4 teelusikatäit kurkumit+1/2 teelusikatäit paprikapulbrit, samas võib ka üldse ära jätta, kuid siis pole seda õiget aroomi ja värvi-maitse kuldset kombot)
  • 400 g riisi (õige risoto saamiseks soovitatakse kasutada spetsiaalset risotoriisi (mis on ümaramaks lihvitud), ent elu on näidanud, et hea risoto saab teha ka tavalise pudruriisiga, sest ka need on piisavalt "liimised")
  • 1 liiter kvaliteetset kana- või köögiviljapuljongit (kui ise ei viitsi puljongit keeta, siis vähemalt kasutage geeljaid puljongikuubikuid, 1 liitri kohta 2 kuubikut)
  • 1 sl oliiviõli
  • 50 g võid (butter makes everything better!)
  • 100 g riivitud parmesani juustu (alati soovitan juustu ise riivida, nii võidad esiteks hinnas ja samuti on juustu kvaliteet parem, sest valmiskujul riivjuust on sageli jama täis)
  • kaunistuseks peterselli
  • soola
  • pipart

Kuidas toimida?

  1. Pane pann tulele kõrgel temperatuuril ning samal ajal kui pann tuure üles võtab, haki suuremad kukeseened väiksemaks (kui pole hiigelsuuri kukeseeni, võid ka kõik terveks jätta, nii saad vahepeal mõnnad kukeseeneampsud risoto seest)
  2. Haki 1 küüslauguküüs peeneks (laisad inimesed võivad ka küüslaugupressi kasutada)
  3. Pane pannile 25 g võid ning kui see on sulanud, lisa hakitud küüslauguküüs ning seened
  4. Maitsesta seened 1/3 tl soola ning 1/4 tl pipraga
  5. Prae seeni kuni seenevedelik on aurustunud, pärast seda tõsta seened kõrvale (mina panin suurde supitaldrikusse oma aega ootama)

    Samal ajal kui seened praevad, saad edasi asuda ülejäänud risoto ettevalmistuste juurde
  6. Haki sibul peeneks ning samamoodi toimi ka 2 küüslauguküünega
  7. Pisikeses potis kuumuta vein ning lisa safran ja hauta madalal kuumusel 2 minutit, kuniks safran värvib veini kaunilt kuldseks (kui otsustad safranist loobuda, soovitan siiski veini kuumutada, et hiljem maitsed ühtlustuksid. Selle aja jooksul kui süüa teed, võid ülejäänud pool pudelit veini ise ka ära juua, oled selle kindlasti ära teeninud!)
  8. Teises potis keeda valmis välja puljong (või kui oled puljongi eelnevalt ise valmis teinud, siis võid selle ka läbi kuumutada ja jätta oma aega ootama)
  9. Kui oled seened pannilt ära tõstnud, vähenda kuumust poole võrra ning lisa pannile 1 sl oliiviõli ning 25 g võid
  10. Pärast rasvaine sulamist lisa pannile hakitud sibul ja küüslauk
  11. Keera temperatuur madalaks ning kuumuta sibulat ja küüslauku ca 10 minutit. Jälgi seda, et köögiviljasegu liiga pruuniks ei muutuks, see peaks olema klaasjas ning minema pehmeks.
  12. Pärast seda, kui köögiviljad on pehmenenud, keera temperatuur kõrgeks ning lisa riis
  13. Kuumuta riisi ja köögiviljasegu minuti, kuniks riis muutub kergelt klaasjaks
  14. Keera temperatuur taas poole peale ning lisa veini-safranisegu
  15. Kuumuta riisi-veini segu kuniks vein on riisi imendunud ning keera temperatuur keskmiselt madala peale (nt kui pliidil on 6 kuumuseastet, siis sobilik kuumuseaste oleks 2-3, jälgi oma pliiti, oluline on see, et riis põhja ei kõrbeks)
  16. Edasi hakka riisile lisama kulbitäie haaval puljongit ning uut kulbitäit ära lisa enne kui eelmine kulbitäis on segunenud (sega pidevalt, et puljong imenduks riisi ühtlaselt!)
  17. Samuti lisa 1/4 tl soola ning 1/4 tl pipart
  18. Enne viimast kulbitäit lisa risotosse eelnevalt praetud kukeseened
  19. Kui kogu puljongikogus on lisatud ja riisi imestunud, maitse risotot - riis peaks olema pehme, aga samas kergelt veel teraline. Kui riis tundub ikka veel kõva, lisa keedetud vett kuni saavutad soovitut konsistentsi. Õige risoto peaks olema kergelt liimine ja mitte supp, ent samas ka ei tohi olla kuiv ja pudrulaadne, kui tunned, et hakkab selliseks muutuma, lisa veidi vett või puljongit
  20. Viimaseks lisa risotole riivitud juust ja petersell ning sega risoto läbi. Maitse ning vajadusel lisa soola-pipart (enne juustu lisamist pole mõtet soolaga üle pingutada, sest juust ise on ka soolane)
Lase risotol enne söömist 1-2 minutit kaane all pannil haududa, nii saab riis momendi puhata ning roog saavutab perfektsuse.

Serveeri koheselt, kaunista parmesani juustu ja peterselliga ning kõrvale võid ka pugistada seda valget veini, mis enne üle jäi (kui sa seda juba ära ei slihverdanud, kui jaa, siis sobib kõrvale ka piim... või teine pudelike veini, mida kaaslasega jagada).

Head isu! :)

0 comments:

Post a Comment

Mari virtuaalne kokaraamat Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino