Kitseliha punase veini kastmes

Tuesday, December 20, 2016


Enne kui ma alustan - pilt on seekord ILLUSTRATIIVNE, sest kaameral aku tühi ja telefon ka jebib, aga umbes selline see lõpptulemus välja peaks nägema.

Mu vennal on mingi ülilahe klassivend, kes on jahimees. Selle uudise peale läksid minul muidugi kohe kõrvad kikki, sest kammoon - game meat!!!
Sai siis sebitud Tallinnast siia meile ka üks kits...
Tükk aega vaagisin, et mida ikka temaga teha, sest foorumitest jms sai lugeda ainult mingitest kotletidest ja värkidest, mida mina isiklikult ei fänna, sest see eeldaks peki jms lisamist...
Ja lõpuks tõdes igaüks, et kõigil jahimeestel on omad retseptid kitseliha tarbimiseks ja kõik sõltub isiklikest maitse-eelistustest. Seega otsustasin võtta aluseks Julia Childi boeuf bourignoni maitsebuketid (teatud lisanditega, as usual) ja sellega potti pista...
Tulemuseks oli liha, mis oli maitsev, mahlane ja... ma ei tea, metslooma lihal on mingi oma maitse, minu meelest on see nagu ürgne ja puhas.
Eniveis, panen kirja, sest come on - miks mitte!? :)

Mida vaja läheb?

  • kitseliha (obviously!) Kogust ei oska kirja panna, sest see sõltub tükist, jne, minu omal oli konte ka sees, ma pakuks, et need olid esijala tükid.
  • 2 purki purustatud tomateid (minu omal oli punet kah veel sees)
  • 0,5 l head punast veini (mina kasutasin B&G cabernet sauvignoni, sest see oli RIMIs hea hinnaga ja ma usun inimesi, kes ütlevad, et süüa ei peaks tegema veiniga, mida sa niisama ei jooks)
  • 1 sellerivars
  • 2 keskmist porgandit
  • meelepärased seened (mul oli pakk mingit külmutatud seenesegu, kus olid porcinid ja asjad ka (sest RIMIs polnud šampinjone täna :O) aga võib vabalt asendada mingite enda seentega, olgu siis kas šampinjonidega või kuuseriisikatega, seen on hea!)
  • 2 suuremat sibulat
  • 3 prisket küüslauguküünt
  • veiselihapuljong (mina kasutasin 3 želeekuubikut, sest ma ei leidnud poest seda head kvaliteetset lihapuljongit ja päris pulbrikuubikud on veel hullem õudus minu meelest)
  • 2 loorberilehte
  • 4 vürtspipra tera
  • pipar
  • sool
  • 2 tl mett
  • õli praadimiseks
Mida teha?
  1. Kõigepealt lõika porgandid, küüslauk ja sibul ratasteks ja seller seibideks
  2. Kuumuta pann õliga ning pruunista sellel liha kõikidest külgedelt kuldseks
  3. Pane potti liha ning lisa sellele köögiviljad, seened, vein, tomatipasta, puljong ja maitseained (kõik asjad, mis nimekirjas ühesõnaga)
  4. Liha peaks olema ühtlaselt vedelikuga kaetud. Kui kasutad tavalist potti või ahjupotti, pead vajadusel lisama vett ja seda arvatavasti ka küpsemise ajal
  5. Küpseta liha kuni see tuleb kondi küljest lahti
Mina kasutasin otseloomulikult oma kiirkeedupotti, kus hautasin liha 1,5 tundi ja sain suussulava tulemuse, aga ahjus peaks seda ca 200-kraadi juures hautama poti sees oma 4-5 tundi või kuni liha tuleb kondi küljest lahti (sest tüki paksused varieeruvad, jne).

Kui liha ümbritsev kaste on liiga vedel, võib selle kurnata ja kas lasta paksemaks keeda või lisada kastme paksendamiseks jahu- või tärklisesegu.

0 comments:

Post a Comment

Mari virtuaalne kokaraamat Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino