Murgh Kari Mari moodi ehk india kanakarri

Sunday, November 6, 2016


India toit on midagi sellist, mida olen juba aastaid tahtnud oma käega proovida, ent pole varem jõudnud.

Indialased on oma karri osas küllalt karmid, sest on kindlad vürtsid ja kombinatsioonid, mida india karrides peab jälgima. Üheks india toidu aluseks on nende n-ö "pühakolmainsus", milleks on ingver, küüslauk ja tšilli. Neid kasutatakse praktiliselt kõigis roogades, mida indias süüakse.

Teine oluline nüanss on see, et kui vähegi võimalik, tuleks kasutada naturaalseid vürtse ning võimalusel hoiduda karripastade kasutamisest nende asemel. Kuigi seal on suurem osa vajalikke vürtse mingil kujul olemas, on tegu siiski kontsentreeritud ja suures osas keemiast koosneva jamaga. Pealegi tasub endale koju need vajalikud vürtsid soetada - maksad küll ühe korra see paarteist eurot välja nende eest (P.S. Lõunakeskuse uues Maksimarketis olid päris soodsad hinnad vürtsidel!!), ent järgmised paar korda on kohe mureta!

Tegelikult on karridel ka jaotus, kus karri värv määrab tema vürtsikuse, nt on rohelised karrid kõige teravamad, kollased ja punased karrid on malbemad.

See karri retsept sobib hästi neile, kes taluvad kuumust mõõdukal määral, sest vürtsine on ta kahtlemata, ent mitte selline, et pead otsast tahab kuumutada. Paula võttis igaks juhuks klaasi piima kõrvale.
Enivei, vähemalt sain midagi uut pakkuda oma perele, kes siiani pidas karrit vaid maitseaineks. :)

Retsepti algne baas on pärit lehelt allrecipes.com, ent nagu mulle kombeks, tuunisin veidi retsepti vastavalt sellele, mis endale rohkem meeldib, nt köömneid panin vähem ja samuti ei olnud maitsed enne "õiged" kui ma ei olnud lisanud sortsukest suhkrut, mis kogu kompoti maitsed minu jaoks paika lõi! :)
Ma ei usu, et see otseselt karri autentsusele oleks pahasti mõjunud, pigem vastupidi!

Mida karri tegemiseks vaja läheb?

  • 2 kanafileed
  • 2 tl soola
  • oliiviõli praadimiseks
  • 1 suurem sibul
  • 1,5 tl värsket riivitud ingverit
  • 2 priskemat küüslauguküünt
  • 1 sl karripulbrit
  • 0,5 tl purustatud köömneid (mina kasutasin uhmrit köömnete peenestamiseks)
  • 1 tl kurkumit (annab kollase värvuse)
  • 1 tl purustatud koriandrit
  • 1 tl cayenne'i pipart (kui kardad vürtsi, soovitan sellest kogusest pool panna)
  • vesi (1 sl + pool klaasitäit)
  • 1 purki purustatud tomateid (400 g)
  • 1 väike Kreeka jogurti purk (sobib ka ehk maitsestamata, mina proovisin kreeka oma, kuna see on mõnus ja kreemjas) (P.S. Võib asendada ka kookospiimaga)
  • 1 tl suhkrut (võib asendada ka meega?)
  • 1 tl garam masalat (vürtsisegu, mida mina sain Maksimarketist, aga kindlasti tasub vaadata ringi ka vürtsipoodidesse ning seda müüakse ka nt Asian Chefis)
  • kaunistuseks sidrunit ja peterselli (algses retseptis oli ette nähtud värske koriander, ent mina kannatan nn "seebigeeni" käes, seega minu jaoks maitseb värske koriander nagu seep, niiet olen retseptides teda asendanud peterselliga, samas see kuivatatud koriander seebimaitset esile ei kutsunud, go figure!)


Kuidas toimida?

  1. Enne kui sa midagi muud tegema hakkad, soovitan väikesesse kaussi valmis panna kõik retseptis mainitud vürtsid peale garam masala, sest need lendavad hiljem kogu täiega pannile ja muidu hakkad üht asja otsima, samal ajal kui teine asi on juba pannil ja nii võivad vürtsid ära kõrbeda, seega pane kaussi karripulber, köömned, kurkum, koriandripulber ja cayenne'i pipar
  2. Tükelda kanafileed suurteks kuubikuteks ja maitsesta 1 tl soolaga 
  3. Prae tükeldatud kanafilee pannil kergelt oliiviõliga (õli pane vastavalt vajadusele ja soovitan praadida mitmes osas, muidu saab pann liiga täis ja kana ei pruunistu P.S. kana ei pea täielikult küpsema, sest hiljem podiseb ta karri sees ja seal toimub lõplik küpsemine.)
  4. Samal ajal kui kanafilee pannil küpseb, haki sibul ja riivi küüslauk&ingver
  5. Kui kanafilee on praetud, pane tükid potti.
  6. Vähenda pliidi kuumust poole peale
  7. Järgmisena lisa pannile hakitud sibul, riivitud ingver ja riivitud küüslauk
  8. Pruunista segu pannil, kuni sibul muutub klaasjaks (mul läks ca 6-7 minutit)
  9. Lisa sibula-küüslaugu-ingverisegule kausis olevad vürtsid ning 2 sl vett
  10. Kuumuta segu umbes minutit
  11. Nüüd pane pliidile pott kanaga ning lisa sellele sibula-vürtsisegu, purustatud tomatid, kreeka jogurt ning pool klaasi vett
  12. Kui segu on keema tõusnud, lisa ka garam masala, sool ja suhkur
  13. Kuumuta segu madalal temperatuuril ca 30 minutit
Serveerimisel pigista karri peale sidrunimahla ning puista üle hakitud peterselliga.
Soovitan karri kõrvale pakkuda tavalist valget riisi.

Tsiteerides interneti"geeniuseid", võib lõpetuseks öelda "Bon apple tea!" ehk "Bon appetit!"

^.^

Mari virtuaalne kokaraamat Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino